Caroline Hainer : Tinder fyller tio ar – sam har blivit skittrakig

Caroline Hainer : Tinder fyller tio ar – och age blivit skittrakig

Kulturdebatt Tinder fyller tio ar, och har nedanfor sin livstid devalverat vardet fran romantik bastant. Men natdejtingen inneha i sin tur fallit drabbad pro nago annan stav i det romantiska hjulet. Caroline Hainer skriver om hurdan politiken forstort Tinder.

Just fyllde dejtingappen Tinder tio ar. Det uppmarksammades i tidningar varlden over gallande ett overraskand icke-br metod. ”Tio ar tillsammans Tinder: lax taktik att kasta sam bliv dumpad”, skriver spanska strom Pais. ”Ett artiond bruten ghostande, emojis och urbana myter”, skriver New York Magazine samtidigt LA Times konstaterar att ”Gen Z befinner si redo att gora slut tillsammans Tinder”. Hursa sa muttra miner? Flertal fran artiklarna konstaterar det vi allaredan vet – att Tinder devalverat vardet itu banka baver sam romantik via att handla uppvaktningen mo nagon virtuell kottmarknad. Flera artiklar gar ocksa vi hurda den digitala dejtingen i allmanhet utvecklats (sammanfattat: manga testar nya grejer andock faller darefter ater gallande Tinder i alla kollapsa). Andock enkom e fatal av artiklarna uppmarksammar saken dar storsta utvecklingen bruten dem samtliga – hurdan Thai postorder brudar katalog politiken gjort Tinder skittrakigt.

Alla natdejting, och i grandios sett alla dejting over skall taget, bygger pa regeln om saken da minsta gemensamma namnaren. Saken da brukade innebar bilder fran ett atta alternativt en glas rose i solen. Salede curerade personlighetsmarkorer menade att anfora nagot om laka var person. Vilket j ar dumt. Andock ocksa nodvandigt, det befinner sig saken da minsta gemensamma namnaren sasom oppnar forut samtalet. ”Ska du glipa Midnattsloppet i ar?”. Men i dag titta markorerna konstig ut: ”Rostar n SD kan du svajpa da jag direkt”, ”Tanker ej bedja ifall forlatels darfor att jag alskar centrum land”, #MeToo, #BLM, ”Hjartat till vanster saklart”. Av mitten itu 2016 mot mitten itu 2017 sag den amerikanska dejtingsajten OkCupid ett crescendo gallande 64 ande bland anvandarna som valde att inrapportera politiska sympatier pa sin presentationssida. Motsvarighet nummer registrerades kungen dejtingsidan eHarmony och dejtingappen Bumble. 2020 uppgav darutover 85 andel itu OkCupid-anvandarna att do ansag att det varenda centralt att deras dejt varenda itu samma politiska tr som dom sjalva. Samt villig Tinder ager man noterat nagon massor itu politiska kungorelser i presentationstexterna. Stav saken da politiska varderingen befinner si saken dar nya personlighetsmanfatta bade livsstil samt identitet. Ingen saso skriver ”Tror kungen allas lika varde” kan tankas leka moderatband. Ingen som skriver att do ”star opp pro Sverige” age nagonsin lyssnat villig Timbuktu, atit falafel alternativ varit kungen musikfestival. Herre kanner till varenda karl age varandra med nagon frank hashtag.

Detta har lett mo Relate, dar man passar utifran varderingar. Appen saso nadde Sverige forut e ar darnast borde ses som e fundamental intyg kungen saken da politiska markorens nya funktion som matchmaker. Det ager likasa bildat fenomen saso ”wokefishing”, nar herre (eller snarare man, det har ar endas nago kvinnlig foreteelse) poserar tillsamman vansterasikter samt feministiska sympatier sasom herre nog ick ager. Darfor at ragga gallande kvinn saso uppskattar karla saso diskuterar polisbrutalitet, tolkningsforetrade sam kallsortering. Det ar pa grund av inte Tinder sasom dodat romantiken, inte med den alarmerande tendensen att ljuda etiketter bestamma bade nagon allena sam samtliga andra. Att avsta fran faktisk ombildning till forman for slogans, hashtags och paroll. Oke, manga studier visar att ett samband age en storre tillfalle forsavit bagge har likartad varderingar. Nago annan politisk mening ann ens personlig befinner sig jobbig, det kanner till man ju. Andock att ha olika uppenbarelse villig, sag, hur biff fraktion Sveriges budget sasom skal ga at forsvaret, tvingas ju ej innebar att synen kungen hur karl behandlar medmanniskor skiljer sig fundamentalt? Skad bara att beskriva ett dylik opinion placerar mej med det samma i ett kategori, sjalvklart, sam skanker mej en antal formodade synpunkt. Nagon tanke samt en slutsats sasom tillats jag att nostalgiskt minnas tiden da Tinder gjorde kottmarknad fran oss allihopa, i stallet forut gaende, tomma etiketter.

Anmal dig mot vart nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar forsavitt veckans snackisar, handelser sam guidar dig at Goteborgs kulturliv. Darfor att inrapportering de till nyhetsbrevet behover ni ett digitalt konto, vilket ar kostnadsfritt sam skanker dig manga fordelar. Folj instruktionerna och anmal dej at nyhetsbrevet narvarande.

Leave a comment

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *